Välkommen...

...till min bak och pysselsida!

Jag hoppas att du ska tycka om bloggen och
kanske bli inspirerad själv till dessa delikata pyssel!






lördag 24 april 2010

Glasstårte slott

Jag gjorde detta glasstårte slott till min dotters 4-års kalas med sina förskolekompisar. De tyckte det var en fin tårta, och god! :) Glass brukar ju ofta gå hem hos barn.






Enkelt och snabbt att göra denna tårta.

Jag använde 3 st ½ liters glasspaket, man kan använda flera om man vill ha en större glasstårta.

Den bakre väggen är ett helt glasspaket.
Främre väggen är ett glasspaket delad på hälften, på längden. Sidorna är den andra hälften delat i två bitar.
Tornen är ett paket glass delat i 4 lika stora bitar och ställda upp. Glassstrutar dekorerade med kristyr och strössel blir själva torn-topparna.
Sedan är dörren ett 4-kantigt kex dekorerat med kristyr och strösssel, med chokladfingrar bredvid.
Slutligen är det dekorerat på glassen med geléhallon.

Skär upp glassen och sätt ihop alla bitarna precis innan den ska serveras. Sedan är det bara att äta och njuta. Gott!

söndag 18 april 2010

Hannahs sagoslotts kort (4 år)

Till en riktig liten prinsessa serverar man inte bara en tårta med prinsessa på utan  ger även ett sådant här fint sagoslotts kort med både prinsessa och prins. Min dotter blev såå glad för kortet.

"Vad fint! Tack mamma!" var hennes kommentar, följt av en stor kram.

Det värmde en moders hjärta :)



Hela kortet uppvikt


Ena sidan av kortet med prinsen



Andra sidan av kortet med prinsessan



Dubbelt kort som kan vikas upp och även stå upp.

Alla delarna av kortet är gjorda efter mallar, ritningar som jag har i en kortbok, utklippta i färgat papper och guldpapper, fastsatta antingen med limstift, (de små detaljerna), eller med dubbelhäftande tejp.

En hel kväll tog det mig att göra detta, det var så många små detaljer på den.
Men jag blev nöjd med resultatet.

Pärongrädde

Enkel fyllning där du kan variera med vilken frukt eller vilka bär du vill.


* ca 500 g konserverade päron  (1 burk)
* 2 dl grädde
* 100 g naturell färskost (cream cheese)
* 2 tsk vaniljsocker (eller vaniljarom för an sockerfri/lättsockrad variant)

Låt päronen rinna av ordentligt och skär dem sedan i små bitar (alt. mosa dem)
Vispa grädden ganska hårt. Blanda ner päronen och färskosten och blanda ordentligt. Bred över tårtbotten.

Tips!
När du blandar denna fyllning, kan det vara bra att vispa ihop grädden med färskosten innan du blandar i päronen, så att färskosten fördelar sig ordentligt i fyllningen. Annars finns en risk att den klumpar sig och då kanske inte det blir lika gott om du får en stor klump färskost bara i munnen när man äter av fyllningen.

Visserligen känns det inte lika mycket i tårtan med allt det andra goda i och på. Men kan ändå vara bra att tänka på.

Mammas sockerfria bakelse (Hannahs 4 års dag)

Som vanligt fick min mamma en egen sockerfri bakelse på min dotters födelsedag. Den passade bra ihop med tårtan.




* Sockerfria chokladbottnar
* Fyllning 1: Pärongrädde
* Fyllning 2 : Hallonmousse (sockerfri)
* Täckt med vit grädde
* Dekorerad med spritsad färgad grädde runt kanten

Hannahs Askungentårta 4 år

Denna tårta har min dotter Hannah valt bilden på själv och innehållet i den. Sedan dekorerade jag den efter eget tycke :)
Färgglad och fin tycker jag. Passar en riktigt liten "prinsessa"










* Ljusa sockerkaksbottnar (köpta)
* Fyllning 1: Pärongrädde
* Fyllning 2: Hallonmousse (pulver paket)
* Täckt med vit grädde
* Dekorerad med spritsad färgad grädde på sidorna, ätbar tårtbild på Askungen och Prinsen, spritsad färgad marängsmörkräm runt tårtbilden och gelehallon runt ovankanten

lördag 17 april 2010

Tårtbotten till långpanna (40x28 cm ca)

Till doptårtorna behövde jag ett bra tårtbotten recept som skulle räcka till en långpanna. Letade på nätet och hittade denna på ett ställe. Den blev bra, inte så värst hög, (kanske berodde det på höjden på ugnsformen - vet inte), men god och lätt att göra.

Jag lyckades ändå få ut 3 bottnar ur varje tårta, med lite pusslande med vissa tårtbottnar.

* 12 ägg
* 7,5 dl strösocker
* 3,75 dl vetemjöl
* 3,75 dl potatismjöl
* 7,5 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker fluffigt och vitt. Blanda alla ingredienser i en skål. Rör sen ner i äggsmeten. Grädda i långpanna längst ner i ugnen på 175 grader i ca 40 minuter.

Vill man göra en chokladbotten istället, byt ut 0,75 vetemjöl och 0,75 potatismjöl mot kakao.

Tips!
För att tårtan ska lättare kunna delas i bottnar, kan man frysa tårtan och sedan dela den lite halvfrusen. Att sedan frysa in bottnarna var för sig och ta fram dem frusna en i taget när du lägger fyllning på och gör i ordning tårtan gör det hela mycket lättare. Du får inga smulor i fyllningen eller spacklingen utan det går lätt att breda på. Tårtbottnarna hinner tina upp bra innan den ska ätas, det går rätt fort, även om tårtan sedan förvaras i kylskåpet innan  serveringen.

Bananmousse

En variant av den banankräm jag gjort tidigare, fast mer i mousseform. Banankrämen blev lite för lös så den fick jag stabilisera med gelatin, denna mousse blev fast och bra i sig själv. Den kommer jag definitivt att använda flera gånger. Den blev god också.
Använde den till mina första beställningstårtor, doptårtorna.


* 3 st bananer
* 3 st äggulor
* 3 dl vispgrädde
* ½ dl strösocker

Mosa bananerna noga. Vispa äggulorna tillsammans med sockret. Blanda ihop äggsmeten med bananmoset.
Vispa grädden hårt och blanda ner den i moset.
Låt stå i kylskåp ett litet tag innan användning.

Cream Cheese Frosting

Denna frosting gjorde jag till mina påskcupcakes, nu i påsk 2010. Den är lätt att göra och blir riktigt god. Lätt att färga med vanlig karamellfärg om man vill dekorera cupcakesen lite mer festliga.

Man kan använda denna frosting som spackling på tårtor under marsipan/sugerpaste också.


* 60 g mjukt smör
* 5 dl florsocker
* 1 tsk vaniljsocker
* 1 msk färskpressad citronsaft (el. citronarom)
* 100 g naturell färskost

(som spackling på tårta, kan man använda aromer av olika slag beroende på fyllningarna i tårtan, som frosting passar det säkert bättre med citronsaft)

Rör ihop alla ingredienser till en krämig smet. Spackla tårtan eller bred frostingen på cupcakesen. Om man använder som frosting på cupcakes är det en rolig idé att färga den i olika färger.

Handkort till en nagellacksälskande vän

En av mina arbetskompisar älskar nagellack. Hon har alltid en ny färg på sig varje morgon när hon kommer till jobbet, en färg som dessutom matchar hennes kläder :) Det är lika spännande varje gång att se vad hon valt för färg för dagen.

När hon fyllde 40 år gjorde jag det här kortet till henne.




Dubbelt kort

* Blå kartong
* Hand avritad (av min egen) och utklippt i hudfärgad skumplast
* Naglarna i olikmönstrade - och färgade papper
* Nagellacksflaskorna ritade och utklippta i papper och färglagda med färpennor
 * Namn + år av utklippt papper och självhäftande stickers, på svart kartong klippta med mönsterpapper
* "Grattis" + paketet i peel-off stickers

Allt fastsatt med dubbelhäftande tejp



Påskcupcakes

Dessa påskcupcakes med cream cheese frosting gjorde jag av både
jordgubbs- och cheesecakemuffins och choklad- och cheesecakemuffins med dumle, banan och jordnötter.
Färgade frostingen och dekorerade med strössel och påskägg och marsipan kycklingar.

Serverade sådana på påskdagen hos mina föräldrar.
De var väldigt goda!!






Detta är min sons muffins, han ville inte ha någon frosting på alls.

Min 1:a tårtbeställning - Doptårtor

Nu har jag äntligen fått min första beställning på tårtor. tre stycken dessutom.
Det skulle vara långpannetårtor till ett dop, så jag fick prova ett nytt tårtbottenrecept för att det skulle räcka till en långpanna.


* Ljusa sockerkaksbottnar 3-delade
* Fyllning 1: Bananmousse
* Fyllning 2: Hallonmousse
* Spacklad med vit marängsmörkräm
* Täckt med ofärgad marsipan
* Dekorerad med hjärta, banderoll, och fjärilar i marsipan



Doptårta 1: huvudtårtan

Doptårta 2

Doptårta 3

Hjärtat med banderollen


Fjärilarna och pärlorna runt kanten på huvudtårtan

Födelsedagskort med fotbollsgolf

Jag och min man har en kompis som gillar att spela fotbollsgolf. Han är riktigt duktig på det också :) Vi brukar spela med honom när vi är i Ödeshög, (Östergötland) på somrarna. (Min mans föräldrar bor där).

Behöver jag säga vem som vinner....varje gång? ;)
Han blev väldigt glad för kortet.



Dubbelt kort

* Blå kartong
* Grön wellpapp fastsatt på som gräsmatta
* Brunt fleecetyg som kullen i mitten, med en grop klippt ur den
* Det stora "målet" med klockan är vitt papper fastklistrat på kortet
   Klockan ritad och utklippt ur svart kartong, limmat fast sen
* Lilla målet är gjord av dubbelhäftande tejp först som klistrats på kortet, på det satte jag fast vita trådar som utgör nätet
Sedan lite plastfolie över det klistriga på tejpen, så man inte fastnar i det.
Som vita stolpar har jag sedan vanligt vitt papper fastsatt med dubbelhäftande tejp
* Grästuvorna utklippta av grönt papper
* Fotbollarna är färdiga stickers som jag satt fast på hårdare kartong och satt fast på kortet med dubelhäftande tejp, förutom bollen på den bruna kullen, den är fastsatt med häftkudde för att komma upp lite från ytan.
* Peel-off stickers "Grattis" långst upp på kortet




Choklad- och cheesecakemuffins med banan, dumle och jordnötter

Dessa är som bas kladdmuffins, sedan hade jag lite cheesecaksmet kvar sedan jag gjorde jordgubbs- och cheesecakemuffinsen (gjorde dem samma dag), som jag också hade i formen. Plus 1 dumlekola och några banaskivor. Mmmmm!!! Riktigt gott!!!





Kladdmuffins: (basen i dessa muffins)
(ca 25 st)

* 4 ägg
* 6 dl strösocker
* 3 msk vaniljsocker
* 2 krm salt
* 3 dl vetemjöl
* 200 g margarin
* 8 msk kakao

Vispa samman ägg och socker. Smält margarinet på svag värme och låt det svalna. Rör ner mjöl, salt och vaniljsocker i äggblandningen.
Tillsätt margarinet och kakaon, vispa till en jämn smet.
Placera ut muffinsformar i en muffinsform (el. pappersformarna direkt på plåten) och fyll till hälften med smet ungefär.
Grädda i 160 grader, ca 20-22 minuter.

Till dessa specialmuffins gjorde jag en halv sats kladdmuffins och använde jag lite cheesecakefyllning som blivit kvar sedan jag gjorde jordgubbs- och cheeseckemuffinsen. Vill man göra en hel sats kladdmuffins gör man bara en hel sats cheesecakfyllning också och använder den.

Övriga ingredienser jag använde:
* dumlekolor
* bananer
* jordnötter

Lägg en matsked kladdmuffinssmet i botten på muffinsformen, ev. något mer än det, kan bli för tunt med smet i botten annars.
Lägg en dumlekola plus 2 skivor banan i mitten.
Lägg sedan en matsked kladdmuffinssmet på ena halvan i formen och cheesecakefyllning på andra halvan.
Toppa med en eller två bananskivor.
Strö över några jordnötter.

Njut! :)




Jordgubbs- och cheesecake muffins

 Dessa såg jag recept på och blev så sugen att provbaka dem nu i påsk. De blev jättegoda. Flera steg att göra vid bakningen, men det var det värt.











8 stora el. 12 mindre muffins

Muffinssmet:
* 125 g smör (rumsvarmt)
* 1 3/4 dl strösocker
* 2 ägg
* 1 1/4 dl mjölk
* 3,5 dl vetemjöl
* 1,5 tsk bakpulver

Jordgubbsfyllning:
* 150 g jordgubbar
* ½ dl strösocker
* 1,5 msk maizena majsstärkelse

Cheesecakefyllning:
* 200 g cream cheese (typ Philadelphiaost el. annan naturell färskost)
* 3/4 dl strösocker
* 1 ägg
* 1 tsk vaniljsocker

Vaniljströssel:
* 1 1/4 dl vetemjöl
* 3/4 dl strösocker
* 1 msk vaniljsocker
* 60 g smält smör


1. Muffinssmet:
    Vispa smör och socker mjukt. Vispa ner äggen ett i taget. Tillsätt mjölk. 
    Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och vänd sedan försiktigt ner det i 
    smeten. 

2. Cheesecakefyllning:
    Vispa osten mjuk med elvisp. Rör i socker, ägg och vaniljsocker. Vispa  
    blandningen luftig.

3. Jordgubbsfyllning:
     Skiva jordgubbarna och blanda med socker och majsstärkelse.

4. Vaniljströssel:
     Blanda vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och smält smör.

Till slut:
Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt

Lägg en matsked muffinssmet i botten på formarna.
Lägg på ett lager med jordgubbar (och lite av saften) på smeten.
Lägg på en matsked muffinssmet på ena halvan av muffinsformen, fyll på med en matsked cheesecakefyllning på andra halvan.
Toppa med lite jordgubbar på mitten.
Strö till sist över vaniljströssel.

Grädda i ugnen i 180 grader, ca 30 minuter tills smeten stannat. Känn med sticka. Grädda något kortare tid om du gör mindre muffins.